12 Juni – Dag van de Rouw

Dag van de Rouw

Tot mijn grote verbazing ontdekte ik begin 2014, dat er nog niet zoiets als “dag van de rouw” bestond in Nederland. Ik dacht: ‘Oké, dat kan maar waarom eigenlijk niet?’ En zo’n dag van de rouw, hoe zag ik dat dan voor me? Nou, eigenlijk heel simpel, ‘gewoon één dag in het jaar waarbij je even echt bewust stil staat bij onze geliefden die niet meer onder ons zijn’.
Waarom heb ik gekozen voor deze datum 12 juni? Die dag was voor mij heel bijzonder, die dag zou mijn boek “En hij zei; “dag, meisje…” het levenslicht zien. Waardoor mijn gasten en ik als vanzelf die dag heel bewust stil zouden staan bij mijn overleden partner.

Dag van de Rouw 12 juni

Daarom heb ik – eigenwijs als ik ben – besloten om de Dag van de Rouw op te richten!
Tegenwoordig heb je voor van alles een speciale dag, dus een speciale herdenkingsdag mag dan niet achter blijven!

Zoals de meesten wel weten hebben we in Nederland de dodenherdenking op 4 mei, maar dat heeft toch weer een heel andere lading. En ik dacht juist aan een speciale dag die – ongeacht afkomst en religie – geschikt zou zijn voor een ieder.
Mijn wens is dat we ieder jaar op 12 juni met zijn allen stil staan bij alle mensen die ons lief zijn/waren en niet meer onder ons zijn. Denk bijvoorbeeld aan je partner, kind, vader of moeder, broer of zus, neef of nicht, oom of tante, vriend of vriendin, collega, kennis. Of huisdier want ook daar kun je enorm veel van houden. Er is bijna geen mens in Nederland  die niet in aanraking is gekomen met het afscheid nemen van een dierbaar iemand. Het doet er niet toe hoelang of hoe kort iemand overleden is, ze blijven voor altijd in ons hart. Alleen is het in Nederland qua cultuur (helaas) niet zo gebruikelijk om na een x aantal jaar nog over je overleden dierbare te praten, er is niemand meer die aan je vraagt of je hen nog mist. Vandaar deze dag!

Wat kun je zoal doen op de dag van de rouw?

Helemaal wat je zelf wilt en goed voelt. Er is hier geen goed of fout. Je hebt ongetwijfeld eigen gebruiken en rituelen zoals bijvoorbeeld een kaarsje branden bij de foto, een bloemetje brengen naar het graf, met vrienden of familie bij elkaar komen en samen eten/drinken, mooie herinneringen ophalen, muziek luisteren, foto’s terug kijken, samen een minuutje stil zijn, noem maar op!

Doel

Mijn doel is ieder jaar op 12 juni de Dag van de Rouw terug te laten komen, dat het meer landelijke bekendheid mag gaan krijgen en dat het ‘gewoon’ is om op deze dag stil te staan bij hen die er niet meer zijn.
Dag van de Rouw

Wat ga jij doen op deze herdenkingsdag van de Rouw?

Dat vraag ik me af en zou graag je reacties tegemoet zien! Die kun je sturen naar: contact@henrietteaandewiel.com Je bent uiteraard van harte welkom om je verhaal met mij te delen, wanneer je graag iets wilt organiseren op 12 juni of wilt klankborden. Op facebook is er ook een pagina: (www.facebook.com/dedagvanderouw)

Ik wens je een bijzondere dag toe,
Veel Liefs Henriëtte

https://www.facebook.com/HenrietteadWiel

Tegenwoordig leven mensen zo makkelijk langs elkaar heen, iedereen is druk en we kijken vluchtig naar de mensen om ons heen, waardoor we de mooie en goede dingen vaak niet opmerken. Pas op het moment dat de dood een einde maakt aan het samenzijn, komt meer dan ooit tot leven wie die persoon is geweest en wat die persoon betekend heeft. Hoeveel herinneringen er zijn nagelaten. (Iriza)

De moeite waard om dit artikel te delen? Doen!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Email naar een vriend

Recente overige artikelen...

Een uitvaart regelen, hoe gaat dat eigenlijk?
Je ziet het aankomen of het overvalt je plotseling –...
Hoe snel moet je iemand begraven of cremeren?
Een van de eerste dingen die we als uitvaartbegeleider vastleggen...
‘Ik weet niet hoe het hoort’
Regelmatig krijg ik bij families opmerkingen te horen als: ‘ik...
henriette

henriette

Henriëtte aan de Wiel, schrijfster van het boek En hij zei; “dag, meisje”, het waargebeurde verhaal over afscheid nemen van je geliefde die heen ging en hoe zij haar leven weer opgepakt heeft.

Reageer!

Don`t copy text!
Scroll naar top