December een feestelijke of eenzame maand?

Heerlijk het is weer december!

Wat gaat de tijd toch snel, het lijkt wel of de dagen en weken nog harder voorbij vliegen wanneer je ouder wordt dan vroeger in je jonge jaren. De dagen worden weken, de weken worden maanden en voor je het weet is er weer een jaar voorbij. En zo is het weer december!

december

Terwijl ik vanochtend mijn tanden stond te poetsen, keek ik via het badkamerraam bij ons de straat in. Ik zag een typisch winterse grijze dag en mijn gedachten gingen terug naar 5 jaren geleden. Ik was toen een aantal maanden weduwe, vol in de rouw en verdriet. Voor mijn gevoel waren alle dagen toen grijs en grauw van kleur… Uiteraard keek ik destijds allesbehalve uit naar deze “gezellige” december maand. Sterker nog, ik had er helemaal geen zin in en was angstig bij het idee om deze familie feestdagen zonder mijn man, de vader van mijn kinderen te moeten gaan ‘vieren’. Laat staan dat ellendige moment van twaalf uur op oudejaarsavond…

Inmiddels zijn er 5 jaren verstreken, maar dat gevoel, die diepe ellende en dat uitzichtloze gevoel, dat vergeet je nooit meer wanneer je daarmee te maken hebt gehad. Die herinnering zit verankerd in je lijf en kan al getriggerd worden door iets kleins. Van nature ben ik echter een positief type en omdat ik graag een positief iets wil halen uit een vervelende situatie ben ik nu heden ten dage wel extra dankbaar dat ik de december maand weer vol plezier tegemoet mag gaan. Ja natuurlijk missen we hen die niet meer onder ons zijn, maar ons leven wordt daar niet meer door beheerst. Ik ben blij dat ik nu al zin heb om de kerstboom op te zetten, om mijn huis extra gezellig te maken en te genieten van alles wat er om mij heen is. Ik heb gisteren een rondje Intratuin gemaakt langs alle feestelijke versiering, dan kom je vanzelf in de kerstsfeer. Maar eerst even Sinterklaas met zijn allen vieren!

Een groot verlies maakt je dankbaar voor alles wat er nog om mij heen is, zoals mijn lieve kinderen, inmiddels heb ik zelfs al twee ‘schoondochters’, lieve stiefkinderen, twee kleinkinderen en ook nog eens twee kleinkinderen op komst. En natuurlijk niet te vergeten, mijn lieve partner, mijn maatje die weer kleur aan mijn leven gaf en het leven weer leuk maakte. En niet te vergeten… lieve katten en hond in huis. Wat een rijkdom, onbetaalbaar en niet in geld uit te drukken.

december

Kerstkaarten

Zelf ben ik al een aantal jaren gestopt met het versturen van kerstkaarten. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat het toch altijd leuk is om ze te ontvangen. Kerstkaarten die aan de deur hingen, hele rijen lang. Ze doen mij denken aan de kerstkaarten die ik jarenlang ontving van een voor ons onbekend stel. Ieder jaar weer lag er een kerstkaart geadresseerd aan ons op de deurmat. De afzender? Een stel die wij niet kenden…, die niemand in onze omgeving kende en een jarenlange mysterie is geweest van “wie zijn ze nu?” Maar ik maakte hem ieder jaar weer open, altijd met een glimlach, deels een raar schuldgevoel omdat ik er nooit eentje terug stuurde. We stonden blijkbaar bij die mensen op de kerstkaartenlijst en kregen een soort van automatisch ieder jaar weer een kaart. Helaas geen adres of boodschap, alleen twee namen van een man en vrouw. Verdere informatie was er niet. We krijgen hem niet meer deze kerstkaart en eigenlijk is dat wel jammer dat het mysterie nu gestopt is.

Cadeautjes

Bij kerst horen natuurlijk ook cadeautjes, de winkels zijn druk en ieder jaar weer lopen er veel gestreste mensen rond om een passend cadeau voor hun geliefden te zoeken. Mocht je nu nog een mooi cadeau zoeken voor iemand in rouw of die daar mee te maken heeft denk dan eens aan mijn boek En hij zei dag meisje. Een mooi boek volgens de recensies (te lezen op deze website) het boek is geschreven met de bezieling om een ander in rouw te helpen. Ook nog eens heel makkelijk te bestellen via deze website en een mooi gebaar voor iemand die het hart nodig heeft en toch al zo alleen is in deze december maand. Je kunt ze natuurlijk ook uitnodigen, in ieder geval vragen en af en toe even laten weten dat je aan ze denkt. Kleine moeite, groot gebaar.

Ik wens je een warme en liefdevolle december maand toe, met veel sterkte aan hen die een dierbare moeten missen.

Liefs

Henriëtte

christmas in heaven

 

 

De moeite waard om dit artikel te delen? Doen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Email naar een vriend

Recente overige artikelen...

henriette

henriette

Henriëtte aan de Wiel, bevlogen uitvaartondernemer en schrijfster van het boek En hij zei; “dag, meisje”, het waargebeurde verhaal over afscheid nemen van je geliefde die heen ging en hoe zij haar leven weer opgepakt heeft.

Reageer!

Don`t copy text!
Scroll naar boven