Een van de eerste dingen die we als uitvaartbegeleider vastleggen voor een familie, is de dag en het tijdstip van de begrafenis of crematie. Dan weet de familie waar ze aan toe is en of de gewenste locatie beschikbaar is. Maar hoeveel tijd heb je eigenlijk voordat de uitvaart moet plaatsvinden?
Dat is in Nederland geregeld in de wet, waarbij uitzonderingen mogelijk zijn. Een overledene mag niet eerder dan 36 uur en niet later dan de zesde werkdag ná de dag van overlijden begraven of gecremeerd worden.
Wil de familie dat dit eerder gebeurt dan die 36 uur, vanuit religieus oogpunt bijvoorbeeld, dan kun je daarvoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. Dit geldt ook voor een verlenging, als er bijvoorbeeld familie uit het buitenland wil overkomen.
Doorgaans heb je dus ongeveer een week de tijd om de uitvaart te regelen. Is dat kort, is dat lang? Dat is iets persoonlijks natuurlijk. Wij ervaren dat een familie vaak tegen de dag opziet waarop ze echt van hun dierbare afscheid moeten gaan nemen. Daarom moet het ook niet té lang duren voordat het zover is. Of het kan je niet lang genoeg duren als nabestaande en wil je de tijd zo lang mogelijk rekken. Dubbele gevoelens dus en heel persoonlijk.
De regels zijn duidelijk, maar hoe dit voor jou persoonlijk voelt is een tweede.