‘Ik weet niet hoe het hoort’

Regelmatig krijg ik bij families opmerkingen te horen als: ‘ik heb hier geen ervaring mee, ik weet niet hoe het moet’, ‘ik doe dit voor het eerst’, ‘hoe hoort het eigenlijk?’. Ik snap dat wel, de uitvaartwereld is voor de meesten een onbekende wereld. Gelukkig dat er uitvaartbegeleiders zijn, die je aan de hand kunnen nemen en kunnen adviseren.

Hieronder beschrijf ik kort een aantal misverstanden en geef tekst en uitleg over hoe het dan wel zit. Er is namelijk weinig dat echt moet en veel dat mag.

‘In een kist, moet dat?’
Nee, dat moet niet. Het wordt wel het meest gebruikt als omhulsel. Een alternatief is iemand omhullen in een wade en op een baarplank leggen. Die wade kan zelf gemaakt zijn of besteld worden bij iemand die ze professioneel maakt. Je moet er rekening mee houden dat je in een wade de contouren van het lichaam ziet, dit kan confronterend zijn. Overigens mag een kist ook zelf gemaakt worden, mits die het gewicht van de overledene kan houden.

‘Moet het afscheid in de aula van crematorium of begraafplaats?’
Nee, dat hoeft niet. Het staat je vrij om de afscheidsbijeenkomst op elke andere plek te houden zolang dat te organiseren valt. Ook thuis is een mogelijkheid, in de eigen vertrouwde omgeving.

‘Welke onderdelen moet de afscheidsbijeenkomst hebben?’
Ook hierin ben je vrij. De meeste mensen vullen dit in met voordrachten, muziek en een fotopresentatie. Samen naar een video kijken over iemands leven kan ook, een ritueel uitvoeren waarbij je kaarsen laat rondgaan, makkers van vroeger een lied laten zingen, het orkest waarin de overledene speelde live laten spelen op de uitvaart… Er is van alles te bedenken wat past bij jouw naaste die is overleden. Het belangrijkste is om het zo vorm te geven dat het je troost biedt en de overledene eer aandoet.

‘Wat moet wel?’
Wat wettelijk moet is aangifte doen bij de gemeente waar iemand is overleden en diegene begraven of cremeren na minimaal 36 uur en maximaal zes werkdagen na overlijden. Dit geldt bij een natuurlijk overlijden. Bij een niet-natuurlijk overlijden kunnen andere regels gelden, het voert te ver om die hier allemaal te benoemen.

Ik hoop dat ik hiermee wat dingen heb kunnen verduidelijken. Bij vragen en twijfels kunt u ons altijd bellen of mailen voor advies, we helpen u graag.

De moeite waard om dit artikel te delen? Doen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Email naar een vriend

Recente overige artikelen...

henriette

henriette

Henriëtte aan de Wiel, bevlogen uitvaartondernemer en schrijfster van het boek En hij zei; “dag, meisje”, het waargebeurde verhaal over afscheid nemen van je geliefde die heen ging en hoe zij haar leven weer opgepakt heeft.

Reageer!

Don`t copy text!
Scroll naar boven