BEGELEIDING
Door de ontkerkelijking in Nederland worden steeds minder uitvaarten en herdenkingsdiensten geleid door een dominee of pastoor.
De hang naar rituelen en bijpassende symboliek zal echter altijd blijven. Rituelen brengen vaak troost. Zeker bij een levens veranderende gebeurtenis zoals een overlijden heeft men behoefte aan rituelen. Dat is het moment om het leven te markeren en een manier om het afscheid persoonlijker maken.
Henriëtte kan je als ritueelbegeleider hierbij helpen.
Bijvoorbeeld door het schrijven van een toespraak of een levensverhaal, of bij het kiezen van passende muziek bij de uitvaart.
Een levensverhaal kan een liefdevolle, maar ook eerlijke, schets zijn van je dierbare, met de juiste en herkenbare woorden die volledig op de familie zijn afgestemd.
Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden om het leven van je dierbare te gedenken. Dit zoeken we in woorden, muziek, beelden, symbolen en rituelen. Ook kijken we samen naar manieren om eventuele (klein)kinderen te betrekken bij het afscheid en hen aan te spreken op het niveau dat past bij hun leeftijd.
Met elkaar komen we tot één levensverhaal waarin je geraakt wordt en er ruimte ontstaat voor alle gevoelens rondom dit verlies. Maar waar ook plaats is voor een glimlach en mooie herinneringen.
Om te komen tot een levensverhaal wil ik graag met je/jullie aan tafel zitten en tijdens een gesprek van alles vragen, maar vooral ook heel veel luisteren. Naar de herinneringen, naar je gevoelens, beschrijving van je dierbare en alles wat er verder nog mag zijn.
Het levensverhaal ontstaat namelijk door goed te luisteren; ook tussen de regels door naar de rode draad in het leven.
Vanzelfsprekend krijg je het levensverhaal vooraf te lezen zodat je weet wat er voorgedragen zal worden en er geen misverstanden kunnen ontstaan.

CEREMONIE
SPREKER
Tijdens het organiseren van de uitvaart komt altijd de vraag: ‘wie gaat het woord voeren?’.
De ene keer is het al vrij snel duidelijk, maar het kan ook voorkomen dat er niemand is die dit wil doen… of dit niet durft. Dat is niet ongewoon en heel begrijpelijk.
Het is ook niet niks om voor een groep mensen te staan op zo’n kwetsbaar moment in je leven. En wat ga je allemaal vertellen? Hierbij helpt Henriëtte je graag als ervaren en professioneel ceremonie spreker. Om je woorden vanuit liefde voor te lezen.

herdenking
na een afscheid
Wanneer je – door welke omstandigheden dan ook – geen (goed) afscheid kon nemen van je dierbare, kun je daar lang mee blijven lopen. Soms zelfs onbewust. Denk bijvoorbeeld aan ouders die geen of niet goed afscheid hebben kunnen nemen van hun overleden kindje. Wij spreken dan van een onverwerkt afscheid en verdriet.
Maar zeker ook in de corona tijd waarin het afscheid beperkt is qua mogelijkheden.
Het kan ook zijn dat je de behoefte hebt om hem of haar nog eens in het licht te zetten of een liefdevolle herdenking te geven, wellicht in combinatie met een ritueel met betrekking tot de as-verstrooiing of as-bestemming.
De ervaring heeft geleerd dat het opnieuw herdenken helend werkt en de nabestaanden het als een echt cadeau ervaren. Gun jezelf ook dat cadeau.
Wij organiseren de herdenking op maat voor je. Welke locatie spreekt je aan, wil je dit in een intieme kring of met vele vrienden, is er behoefte aan een afscheidsceremonie, een levensverhaal of niet. Samen kijken we wat nodig is om hem of haar in het licht te zetten zodat je op een waardevolle en goede manier (nogmaals) afscheid kunt nemen.
Wij doen alles wat nodig is om het afscheid een goede plek in je hart te geven.