Dementievriendelijke uitvaartzorg

Dementievriendelijke uitvaartzorg in Rotterdam Rijnmond

‘Na een leven lang samen is níet afscheid nemen geen optie’

Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing in Nederland vervijfvoudigd. Van 50.000 in hete jaar 1950 tot ruim 280.000 mensen nu… Helaas zal het aantal de komende 25 jaar verdubbelen tot meer dan een half miljoen.

Onrustbarende cijfers, die voor uitvaartondernemer Henriëtte aan de Wiel aanleiding waren de gespecialiseerde opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorger te volgen. In maart 2019 behaalde zij het certificaat ‘Dementievriendelijke Uitvaartzorg’.

‘Dementie is een heel groot probleem’, stelt Henriëtte, oprichter van Cirkel van Afscheid. ‘Ontzettend belangrijk dat je ook als uitvaartondernemer weet hoe daarmee om te gaan. Als opa bijvoorbeeld overlijdt en oma met dementie blijft achter, dan heeft oma ook recht op haar stukje afscheid. De familie worstelt echter met vragen als: moeten we vertellen dat opa is overleden, kunnen we haar wel afscheid laten nemen en nemen we oma mee naar de uitvaart? Begrijpelijke vragen, natuurlijk, maar na een leven lang samenzijn is het onbestaanbaar dat oma niet op haar manier afscheid zou kunnen nemen. Als dementievriendelijke uitvaartverzorger beschik ik over de kennis en vaardigheden om de familie daarbij te helpen.’

Don`t copy text!
Scroll naar top