Uw dierbare is overleden, wat nu?

Allereerst, wanneer uw dierbare is overleden, is er géén reden om overhaast te werk te gaan. Neem gerust even de tijd wanneer  dat nodig is. 

neem in alle rust afscheid

Mijn advies is, “doe vooral wat goed voor u voelt”. En alles is goed. Wellicht bent u van het regelen en wilt u meteen de dienstdoende arts bellen? Het kan ook zijn dat u eerst in alle rust nog bij uw dierbare wilt zitten, of met naasten bij elkaar wilt zijn, familie en/of  goede vrienden bellen. 

Het is belangrijk dat u doet maar u zich goed bij voelt.

Wanneer u eraan toe bent, kunt u de dienstdoende arts bellen.  

Wanneer de dienstdoende arts langs komt, zal hij of zij het overlijden van uw dierbare vaststellen en een verklaring van overlijden plus een formulier voor de statistiek achterlaten. Deze papieren zijn voor Cirkel van Afscheid. Zodra u er aan toe bent, neemt u contact op Daarna met Cirkel van Afscheid op. Vanaf dat moment staan we voor u klaar.

Vergeet niet dat u vrij bent om te kiezen wie u in deze week bij gaat staan, ongeacht waar u verzekerd bent. 

Cirkel van Afscheid is altijd bereikbaar. Voor overlijden 24/7 bel:010 3070670 of 06 34018107

Wat moet er gebeuren in de week van de uitvaart én wat kunt u zelf?

  • Na het vaststellen van overlijden door de arts, zal ik met de papieren aangifte van overlijden doen. Dit kan pas zodra de we datum, tijdstip en locatie van de uitvaart vast hebben staan. De uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden, en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. De dag van overlijden telt niet mee, net zoals zaterdag, zondag en feestdagen. 
  • Samen kiezen we een kist, mand of wade waarin uw dierbare komt te liggen. Tijdens de opbaring is dat nog niet nodig maar op de dag van de uitvaart wel. Het is namelijk verplicht dat het gezicht en het lichaam bedekt is tijdens de uitvaart. 
  • Begraven mag alleen op een begraafplaats en cremeren in een crematorium. 

Maar wat kunt u zelf of waar kunt u uit kiezen? 

  • De verzorging van uw dierbare kunt u zelf doen of in samenwerking met mijn collega’s van de verzorging. 
  • Zelf in de kist of mand leggen, met elkaar op een geschikt moment de kist of mand sluiten. 
  • Dierbare spullen in de kist of mand doen. Let op: bij een crematie mogen er geen drank en/of batterijen in de kist/mand liggen. Wel foto’s, briefjes, knuffel noem maar op. 
  • De kist versieren, beplakken, tekenen of schilderen.
  • Opbaren kan ook fijn thuis, dat hoeft niet in een rouwcentrum. Dit kan op bed of in de kist/mand.
  • Het vervoer, er is geen voorschrift wat betreft het vervoer naar de locatie van de uitvaart. 
  • Rouwkaarten, kunt u desgewenst zelf ontwerpen en/of maken/drukken. Ook de teksten en afbeeldingen zijn vrij om zelf te kiezen.
  • Bloemstuk, deze kunt u zelf maken of laten maken bij uw favoriete bloemist. Bloemen zijn uiteraard niet verplicht.
  • Afscheidslocatie naar keuze, kwam uw dierbare al 60 jaar in de voetbalkantine als vrijwilliger? Hoe fijn is het dan om daar te doen? Of een andere geschikte locatie.
  • Dragers, u heeft de keuze uit professionele dragers, maar als familie en vrienden is het ook mogelijk ook zelf uw dierbare te begeleiden en dragen. Ook op het graf neerzetten en laten dalen is vaak mogelijk. 
  • Bij een crematie is er de mogelijkheid om mee te gaan naar de ovenruimte. Er is wel een maximum aan het aantal mensen. Zo kunt u uw dierbare tot aan het einde toe begeleiden. 
Don`t copy text!
Scroll naar boven