Rituelen rondom de dood en overledenen

Emoties, rituelen en gebruiken zijn onlosmakelijk met de dood verbonden. Niet alleen bestaan er vele rituelen rondom de dood zelf tot de uitvaart, maar zeker ook voor de moeilijke periode die daarna pas gaat beginnen. Van land tot land, van plek tot plek zijn er verschillende manieren om het leed te verzachten en draaglijker te maken.

Na het verliezen van een dierbare komen er ontzettend veel emoties los, het is ook niet zo raar dat er vanuit deze heftige emoties allerlei rituelen ontstaan.Een ritueel uitvoeren kan troostend en verzachtend werken en het is vaak nog het enige wat je voor je overleden dierbare kunt doen. Ieder land en ieder cultuur heeft zo zijn eigen gebruiken, een rondje op het internet leerde mij bijvoorbeeld…

dat er op de Filipijnen families rondom het graf van een overleden familielid leven. Zij zorgen daar dagelijks voor het graf en hebben zo het gevoel dat ze op deze wijze hun dierbare doden als het ware in leven houden. Dat is wel bijzonder toch?

In Mexico wordt op 1 en 2 november El Dia de los Muertos, de dag van de doden gevierd. Overigens is dat niet altijd op deze dag gevierd want de Azteken en de Maya’s hadden al het gebruik om hun voorouders te eren met rituelen. Deze dag werd gevierd begin augustus en duurde de gehele maand!

Tijdens de dag van de doden viert men in Mexico twee dagen uitbundig feest om de doden te verwelkomen en ze te laten zien dat ze niet vergeten zijn Hoe mooi is dat?. Zo kunnen de doden samen met hun dierbaren nog een keer deelnemen aan de heerlijkheden van het aardse leven. Iedereen komt samen op het kerkhof. De graven worden schoongemaakt en versierd. Offers worden geplaatst in de vorm van bloemen, kaarsen, speelgoed, eten en drinken en er worden dekens en kussen neergelegd als rustplaats voor de doden.

doden eren

 

In de huizen zelf worden er vaak altaren gemaakt. Het begint al op straat waar een pad van bloemblaadjes naar het altaar toe loopt, zodat de zielen de weg naar het altaar kunnen vinden. Op het altaar worden specifieke voorwerpen neergelegd van diegene waar het altaar voor gemaakt is. Van al het eten en drinken op de graven en op de altaren wordt spiritueel genoten door de doden en daarna opgegeten door de levenden. Ik vind het persoonlijk een mooie traditie maar gaat voor de nuchtere Hollander ongetwijfeld te ver…

 

Allerzielen

In Nederland wordt op 1 november het christelijke feest Allerheiligen gevierd. Deze wordt gevolgd door Allerzielen op 2 november. De protestanten, katholieken en anglicanen herdenken dan hun overledenen en er worden bloemen geplaatst op de graven. Er worden op die dag requim missen opgedragen en kruisjes met de naam, geboorte- en sterfdatum van overledenen worden opgehangen in de kerk. Een jaar later worden deze kruisjes meegegeven aan de nabestaanden. Een sobere maar respectvolle traditie en heel anders dan in Mexico.

DAG VAN DE ROUW

De dag van de Rouw of de Dag van de Doden, het verschilt niet veel met elkaar.

Ik zou me voor kunnen stellen dat al deze rituelen en gebruiken op buitenstaanders die (nog) niets met rouw te maken hebben gehad of er op hun manier ongevoelig voor zijn, maar raar en onnodig vinden. Prima, ieder voor zich toch?

Waarom heb ik het initiatief genomen voor de Dag van de Rouw?

Het is toch mooi dat ongeacht religie of cultuur men in Nederland op een speciale dag in het jaar stil mag staan bij hen die niet meer bij ons zijn? Daarom heb ik besloten dat er een dag van de Rouw in Nederland moet komen. Waarom in juni? Omdat er in het voorjaar niet veel is qua gebruiken. Persoonlijk vind ik dat ook een mooie tijd in het jaar om naar een begraafplaats toe te gaan en het graf te verzorgen, alles groeit en bloeit en ziet er mooier uit dan bijvoorbeeld in november.

Ik vind het geweldig hoe men dat in Mexico doet omdat het een feest geworden is voor de hele gemeenschap, waaraan het complete gezin actief deelneemt. Er worden gezamenlijk twee dagen per jaar besteed aan herdenking van je geliefden die er niet meer zijn. Een prachtige traditie die gelukkig nog steeds bestaat en ik mag hopen dat wij hier in Nederland ook onze eigen traditie krijgen op 12 juni op onze eigen nuchtere Hollandse manier! Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen. Doe je mee?

doden eren

Henriëtte

 

De moeite waard om dit artikel te delen? Doen!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Email naar een vriend

Recente overige artikelen...

Een uitvaart regelen, hoe gaat dat eigenlijk?
Je ziet het aankomen of het overvalt je plotseling –...
Hoe snel moet je iemand begraven of cremeren?
Een van de eerste dingen die we als uitvaartbegeleider vastleggen...
‘Ik weet niet hoe het hoort’
Regelmatig krijg ik bij families opmerkingen te horen als: ‘ik...
henriette

henriette

Henriëtte aan de Wiel, schrijfster van het boek En hij zei; “dag, meisje”, het waargebeurde verhaal over afscheid nemen van je geliefde die heen ging en hoe zij haar leven weer opgepakt heeft.

Reageer!

Don`t copy text!
Scroll naar top